sábado, 22 de septiembre de 2007

La verdad del foie grass. The truth of the foie grass

El foie gras, el hígado graso que desarrollan patos y gansos mediante alimentación forzada, es una de las comidas más caras del mundo. Pero también una de las más crueles. Para conseguir el gusto y textura deseados, alimentan a estos animales a la fuerza con más de medio kilo de grano y grasa, dos o tres veces al día. Después de dos o tres semanas, cuando las aves estén listas para ser sacrificadas, se les habrá hinchado el hígado entre seis y diez veces su tamaño natural. Un reciente informe de científicos de la Unión Europea, llegaba a la conclusión de que estas aves se morirían si siguieran alimentándolas de esta manera por más tiempo Este régimen alimenticio, provoca unos efectos devastadores en el bienestar de estos animales. Hoy en día más del 90 por ciento de las aves dedicadas a la producción de foie gras son patos, ya que son más fáciles de mantener y alimentar. Con el fin de suministrarles la cantidad suficiente de comida rápida y eficientemente, la mayor parte de los patos están encerrados en jaulas individuales, tan pequeñas que no pueden ponerse de pie o extender sus alas adecuadamente. Sólo sobresale el cuello a través de la jaula, para que la persona que les da de comer pueda agarrarles la cabeza y forzarles a abrir el pico. En la mayoría de las granjas, usan una bomba neumática para meterles en la boca la enorme cantidad de comida necesaria para hacer que el hígado se hinche exageradamente. Introducen la bomba en la garganta de las aves e inyectan la comida en dos o tres segundos. De esta manera, un solo operario puede alimentar a la fuerza a más de mil aves en menos de una hora. Diversos estudios han puesto de manifiesto que este trato, puede causarles heridas de forma inmediata, al igual que contusiones y desgarros en el cuello. También, pueden morir de asfixia cuando el operario les introduce, accidentalmente, comida en la traquea.">

El confinamiento, impide a estas aves llevar a cabo las pautas de conducta que adoptarían normalmente. En su estado natural, forman grupos sociales y pasan largo tiempo en el agua. Dedican la mayor parte del día buscando comida y cuidando de su plumaje bañándose y acicalándose. A medida que se les continúa alimentando a la fuerza, el trauma que se causa a estas aves, se hace más y más severo. Después de una semana, muchas desarrollan enteritis aguda y diarrea. Las plumas del cuello, se vuelven pegajosas y se les ensortijan. El hígado va aumentando de tamaño gradualmente, lo que les va dificultando el movimiento e incluso respirar adecuadamente. Los observadores que han visitado estas granjas, han señalado que los patos jadean todo el tiempo durante las últimas etapas del ciclo de alimentación forzada. Por otra parte, el aumento de peso les causa heridas por el rozamiento de la zona pectoral, con el suelo de la jaula.

Aparte de alimentarles mucho más de lo que estas aves comerían naturalmente, la dieta que les dan, es deliberadamente deficiente en nutrientes que necesitan, lo que asegura que el hígado acumule tanta grasa como para dejar de funcionar con normalidad. Una ingesta reducida de calcio, contribuye igualmente al hecho de que entre el 30 y el 70 por cien de las aves examinadas en los mataderos, sufran de múltiples fracturas de huesos.

Una persona que investigó este negocio, llegó a la conclusión de que "el truco de esta clase de alimentación está en saber cuál es el mejor momento para parar antes de que el ave muera por enfermedad." Las autopsias, han encontrado aves con insuficiencias cardiacas y renales así como con hemorragias hepáticas. En poco tiempo, estas aves padecen avanzados estados de enfermedad.

Algunas de las críticas más irrecusables a la industria del foie gras, proceden de veterinarios que han examinado informes de autopsia de aves criadas para este fin. El Dr Mark Lerman, un veterinario estadounidense, comentaba lo siguiente: "El esófago está tan densificado, hinchado e infectado a causa de la alimentación forzada, que el ave nunca podría volver a comer por sí misma. Las lesiones que he visto en este pato y otros como él son inigualables. Estas lesiones son el resultado de un esfuerzo continuo, perverso y coordinado de forzar físicamente a éstas pobres criaturas a hacer algo para lo que no están diseñadas."

CRÍA INTENSIVA El desarrollo de granjas intensivas de foie gras, ha traído consigo que más aves que nunca estén sufriendo los dolorosos efectos de la alimentación forzada. En 1998, esta industria crió 25 millones de patos y gansos. Aunque en Francia promocionan a algunos productores tradicionales como atracción turística, al 80 por ciento de los patos se les mantiene en diminutas jaulas de tipo industrial, ubicadas en edificios terminantemente prohibidos a los visitantes. Este cambio, ha permitido una reducción de gastos y un incremento de los niveles de producción en más del 100 por cien en los últimos diez años.

Hoy en día el foie gras se vende en su estado natural o como paté y puede venderse incluso a 180 libras, (280 dólares) el kilo. Un tarro pequeño del mejor paté de foie gras para cuatro personas puede costar 43 libras (50 dólares). Francia es con mucho el país productor y exportador más importante y es así mismo el mayor importador del producto. Por lo tanto no es sorprendente que el 90 por cien de todo el foie gras, se consuma en Francia. Un reciente informe de la asociación francesa de foie gras, reveló que el 40 por ciento de la población consume el producto allí cada año y que el francés medio lo consume diez veces al año. Se suele comprar como "capricho" de la estación en Navidad y Año Nuevo, época en que se consumen cerca de dos tercios del foie gras. Sin embargo, recientes iniciativas de marketing han aumentado las ventas durante el periodo de semana santa en un 5 por ciento.

LOS VETERINARIOS DE LA UNIÓN EUROPEA CONDENAN EL FOIE GRAS
Un reciente estudio de la industria del foie gras sobre bienestar animal, llevado a cabo por el comité científico de la unión Europea, condenó la producción de este producto por ser perjudicial para el bienestar animal. Descubrieron que la tasa de mortalidad en algunas granjas durante el período de alimentación forzada, ascendía al cuatro por ciento. ( 20 veces el nivel que sería previsible en patos de granjas convencionales). El comité recomendó que debería encontrarse una alternativa a la alimentación forzada de

patos y gansos. Un miembro del comité llegó a la conclusión de que la única recomendación que podía hacer era que "la alimentación forzada de patos y gansos debe finalizar y la mejor manera de conseguirlo es prohibiendo la producción, importación, distribución y venta de foie gras."

A pesar del punto de vista de este experto comité, la Unión Europea no ha preparado hasta ahora legislación alguna para evitar o restringir esta práctica. En 1999, el Consejo de Europa, que tiene un grado de participación más amplio que la unión europea, pero no poderes legales de carácter vinculante, recomendó que el confinamiento en jaulas individuales debería haberse eliminado para el 2010. Debido a las presiones por parte de intereses creados, no se hizo ninguna recomendación sobre el proceso de alimentación forzada.


DEMASIADO PARA DIGERIRLO
En muchos países, la preocupación por la crueldad que conlleva la producción de foie gras, ha llevado a prohibir los métodos empleados. Las leyes de protección animal de Dinamarca, Alemania, Noruega, Polonia y Austria, prohíben específicamente la alimentación forzada. En Suiza, interpretan la ley contra la crueldad en animales como impedimento para la producción de foie gras y sucesivos ministros en gran Bretaña han afirmado que esta práctica no se permitiría. A pesar de estas leyes, muchos de estos países siguen importando grandes cantidades de foie gras de Francia.

PARA MI NO, GRACIAS
No puede haber ningún otro sistema de cría de animales que como éste, les deforme y enferme a propósito. El confinamiento en jaulas, los métodos usados para forzar a que les lleguen enormes cantidades de comida al estómago y el consecuente deterioro de su salud y bienestar, representan la forma más extrema de explotación animal. Y lo que es más, es imposible que se pudiera introducir algún sistema de regulación que permitiera la producción de foie gras de manera humana.

Seguramente, muchos chefs y restaurantes de elite que consideran que el foie gras tiene un único y exquisito sabor, prefieran no saber cómo se hace el producto. Pero cualquiera que se tome el tiempo de averiguar cómo tratan a los animales en el proceso de la alimentación forzada, lo tendría difícil a la hora de justificar semejante sufrimiento.


CÓMO PUEDES AYUDAR
Pídenos (a la WSPA) copias de los folletos sobre foie gras y repártelo en restaurantes y en tiendas que vendan foie gras. Si ves reseñas de restaurantes o cocineros famosos que estén promoviendo el foie gras, puedes enviar un folleto a la publicación o al productor.

Los lectores de países miembros de la Unión Europea, pueden escribir al miembro de su país en el Parlamento Europeo apremiándoles a apoyar la prohibición de la alimentación forzada.


Traducción y adaptación del informe de WSPA "Forced feeding" por Inma Morales


Este video es el resultado de una investigación de un año por granjas de producción de foie del Sudoeste Francés. En él se puede ver la crueldad a la que son sometidos los patos, para producir el foie gras. ver el vídeo




The foie gras, the greasy liver which they develop to ducks and gansos by means of force feed, is one of the most expensive meals of the world. But also one of cruelest. In order to obtain to the wished taste and texture, they feed these animals to the force with more than half kilo of grain and fat, two or three times to the day. After two or three weeks, when the birds are ready to be sacrificed, its natural size will have been swollen them the liver between six and ten times. A recent report of scientists of the European Union, reached the conclusion that these birds would die if they continued feeding them this way by more East time nutritional regime, causes devastating effects in the well-being of these animals. Nowadays more of the 90 percent of the birds dedicated to the foie production gras is ducks, since they are easier to maintain and to feed. With the purpose of efficiently providing the sufficient amount to them of fast food and, most of the ducks is locked up in individual cages, so small that they cannot be put of foot or extend his wings suitably. It only excels the neck through the cage, so that the person whom she gives them to eat can take hold the head to them and force to open the tip to them. In most of the farms, they use a pneumatic pump to put in the mouth the enormous amount to them of food necessary to cause that the liver is swollen exaggerated. They introduce the pump in the throat of the birds and inject the food in two or three seconds. This way, a single worker can feed the force to more than thousand birds in less than one hour. Diverse studies have shown that this treatment, can cause to them wounded of immediate form, like contusions and tears in the neck. Also, they can die of asphyxia when the worker introduces to them, accidentally, eaten in the traquea.">

The confinement, prevents these birds to carry out the conduct guidelines that they would adopt normally. In its natural state, they form social groups and they spend length time in the water. They dedicate most of the day looking for eaten and taking care of of its plumage bathing and primping. As it is continued to them feeding the force, the trauma that cause to these birds, becomes more and more severe. After one week, many develop acute and diarrea enteritis. The pens of the neck, become sticky and they are ensortijan to them. The liver is increasing of size gradually, which is impeding the movement to them and to even breathe suitably. The observers who have visited these farms, have indicated that the ducks jadean all along during the last stages of the cycle of force feed. On the other hand, the increase of weight cause hurt to them by the friction of the pectoral zone, with the ground of the cage.

Aside from feeding to them much more on which these birds would eat naturally, the diet that they give them, is deliberately deficient in nutrients that need, which assures that the liver accumulates as much fat as to let work with normality. A reduced calcium ingestion, also contributes to the fact that between the 30 and 70 percent of the birds examined in the slaughter houses, they suffer of multiple fractures of bones.

A person who investigated east business, reached the conclusion that "the trick of this class of feeding is in knowing which is the best moment to stop before the bird dies by disease." The autopsies, have found birds with insufficiencies and renales as well as with hepáticas hemorrhages cardiac. In just a short time, these birds suffer advanced states of disease.

Some of the irrecusables critics to the industry of the foie gras, come from veterinarians who have examined information of autopsy of bred birds for this aim. The Dr Mark Lerman, a American veterinarian, commented the following thing: "the esophagus so is densificado, swollen and infected because of the force feed, that the bird never could return to eat by itself. The injuries that I have seen in this duck and others as it is matchless. These injuries are the result of a continuous effort, perverse and coordinated to force these poor creatures to physically do something for which they are not designed."

INTENSIVE YOUNG the development of intensive farms of foie gras, has brought with himself that more birds than ever are undergoing the painful effects of the force feed. In 1998, this industry raised 25 million ducks and gansos. Although in France they promote to some traditional producers like tourist attraction, to the 80 percent of the ducks stays to them in tiny cages of industrial type, located in buildings final prohibited the visitors. This change, has allowed to a reduction of expenses and an increase of the levels of production in more of the 100 percent in the last ten years.

Nowadays the foie gras is sold in its natural state or as paté and can even be sold to 180 pounds, (280 dollars) the kilo. A small jar of best paté of foie gras for four people can cost 43 pounds (50 dollars). France is with more important the producing and exporting country and is also the greater importer of the product much. Therefore he is not surprising that the 90 percent of all the foie gras, is consumed in France. A recent report of the French association of foie gras, revealed there that the 40 percent of the population consumes the product every year and that the French means consume ten times to the year. Usually one buys like "whim" of the station in Christmas and New Year, time at which they are consumed near two thirds of the foie gras. Nevertheless, recent initiatives of marketing have increased the sales during the period of Easter in a 5 percent.

THE VETERINARIANS OF THE EUROPEAN UNION CONDEMN FOIE GRAS
A recent study of the industry of the foie gras on well-being animal, carried out by the scientific committee of the European union, condemned the production of this product to be detrimental for the well-being animal. They discovered that the rate of mortality in some farms during the period of force feed, ascended to the four by one hundred (20 times the level that would be foreseeable in ducks of conventional farms). The committee recommended that an alternative to the force feed would have to be of

ducks and gansos. A member of the committee reached the conclusion that the only recommendation that could for era "the force feed of ducks and gansos has had to finalize and the best way to obtain is prohibiting it the production, import, distribution and sale of foie gras."

In spite of the point of view of this expert committee, the European Union has not prepared until now legislation some to avoid or to restrict this practice. In 1999, the Council of Europe, that has a degree of participation ampler than the European union, but legal nonpowers of binding character, recommended that the confinement in individual cages must have eliminated for the 2010. Due to the pressures on the part of created interests, any recommendation did not become on the process of force feed.


TOO MUCH TO DIGEST IT
In many countries, the preoccupation by the cruelty that entails the foie production gras, has taken to prohibit the used methods. The protection laws animal of Denmark, Germany, Norway, Poland and Austria, specifically prohibit the force feed. In Switzerland, they interpret the law against the animal cruelty like impediment for the foie production gras and successive ministers in Great Britain have affirmed that this practice would not be allowed. In spite of these laws, many of these countries continue concerning great amounts of foie gras of France.

FOR MY NO, THANKS
It cannot have no other system of animal young that like this one, it deforms to them and enfer to me to intention. The confinement in cages, the used methods to force to that enormous amounts arrive to them from food at the stomach and the consequent deterioration of their health and well-being, represents the most extreme form of operation animal. And what is more, it is impossible that some system of regulation could be introduced that allowed to the foie production gras of human way.

Surely, many chefs and restaurants of elite that consider that the foie gras tastes only and exquisite, prefer not to know how the product becomes. But whatever the time is taken to find out how they treat to the animals in the process of the force feed, would have it difficult at the time of justifying resemblance suffering.


HOW YOU CAN HELP
Pídenos (to the WSPA) copies of pamphlets on foie gras and repártelo in restaurants and stores that sell foie gras. If you see reviews of restaurants or famous cooks who are promoting the foie gras, you can send a pamphlet to the publication or the producer.

The readers of countries members of the European Union, can write to the member of their country in the European Parliament urging to them to support the prohibition of the force feed.


Translation and adaptation of the report of WSPA "Moral Forced feeding" by Inma


This video is the result of an investigation of a year by farms of production of foie of the French Southwest. In him the cruelty can be seen that is put under the ducks, to produce the foie gras. to see the video